Vedligeholdelse af Vinduer og Døre


Vedligeholdelse af vinduer og døre er vigtigt. Denne del er afgørende for vinduerne og dørenes funktionalitet over tid. Bevægelige dele på nye vinduer og døre skal også smøres og træ skal males eller olieres alt efter type. Bevægelige dele skal ligesom mahogni have olie hvert år, så du varetager den bedste vedligeholdelse af vinduer og døre.

Montering af vinduer og døre er afgørende for funktionaliteten over tid. Det kan ikke anbefales at montere specielt tunge elementer som døre og lignende eller f.eks. 3 lags elementer i bagmuren på tynde vinkler.

Det giver i de fleste tilfælde en montering, som ikke kan overføre alle horisontale og vertikale kræfter, hvilket er afgørende for funktionaliteten i det lange løb.

Udskiftning af Vindues og Dør Elementer


Skal du udskifte et vindue som er monteret på vinkler, skal du være opmærksom på, at du kun kan demontere vinduet, ved at skære vinklen over imellem bagmuren og vinduet.
Det kan være meget besværligt, og måske endda umuligt, hvis der er meget lidt luft imellem muren og vinduet. Det anbefales derfor ikke at montere vinduer og døre med vinkler på bagmuren.

Har du vinduer som er monteret med vinkler på bagmuren, og det samtidig er nødvendigt for dig at udskifte vinduet, så kan det kun anbefales at du saver vinklen over med en nedstryger.
Der er flere eksempler på at vinduer, hvor vinklen er skåret over med en stiksav eller bajonetsav, direkte har været skyld i, at den indvendige mur er revnet og har afstedkommet store reparationer på murværk og tapet / maling efterfølgende.


Montering af Vinduer og Døre i nybygget Hus


Monterer du vinduer og døre i et nybygget hus, skal du være opmærksom på, at huset er tørret ud før monteringen.
I dag monteres vinduer ofte uden at huset er tørret ud, da det skal gå hurtigt.
Det kan være fatalt for selve vinduerne, idet fugten i huset kan være med til at få vinduer og døre til at slå sig og gå dårligt efterfølgende samt besværliggøre den efterfølgende vedligeholdelse af vinduer og døre.

Det er ikke usædvanligt at dørplader netop er meget modtagelige for denne fugt og slår sig nogle millimeter over højden.
Det kan betyde at døren ikke går godt i selve lukkesystemet, er skæv og ikke slutter helt til, maling som afskaller, m.m. Vinduer og døre som er monteret, men som bare sidder i for at hindre adgang til huset, sidder ofte udsat for vind og vejr, og kan sagtens optage mere fugt end tilrådeligt er, hvilket ligeledes besværliggøre den efterfølgende vedligeholdelse af vinduer og døre.
Årsagen er ganske enkelt, at elementerne er fremstillet til at skulle have varme på den indvendige side. Har de det, kan de sagtens stå imod udvendig fugt som regn og lignende.

Leverandørens anbefalinger mht. understøtninger og monteringspunkter bør altid følges. Følger du ikke disse, kan du tabe muligheden for at kunne reklamere over mangler senere. Du bør overfor den valgte tømre, tilsikre at de kender til vinduesindustriens monterings anbefalinger.